India berada di tengah-tengah latihan selama 44 hari untuk memilih kerajaan seterusnya, dengan Perdana Menteri Narendra Modi dijangka mengembalikan Parti Bharatiya Janata miliknya untuk penggal ketiga berturut-turut. Modi, yang menyasarkan untuk memenangi hampir tiga perempat daripada 543 kerusi parlimen negara, telah mengejutkan ramai pemerhati dengan menggunakan bahasa anti-Islam yang tidak berperikemanusiaan dalam jejak kempen—retorik yang lebih langsung daripada ucapannya yang lalu.

Setakat ini, kempen BJP memfokuskan untuk mewujudkan ketakutan yang tidak rasional dalam kalangan majoriti Hindu India bahawa jika Modi tidak kembali sebagai perdana menteri, bahagian kekayaan persendirian mereka dan kuota kerja afirmatif akan diberikan kepada orang India Muslim. Modi dan pihaknya telah menggandakan naratif ini pada ketika laporan mencadangkan bahawa usaha mereka untuk mendapatkan majoriti besar tidak mungkin berjaya. Penerusan retorik anti-Muslim yang kurang ajar itu membezakan kempen ini daripada dua kempen lain yang telah meletakkan Modi di pejabat perdana menteri.

Ucapan kebencian adalah kesalahan jenayah di India, dan ia dilarang secara khusus semasa kempen pilihan raya. Bagaimanapun, Modi memilih tiga pemimpin Suruhanjaya Pilihan Raya India, agensi yang didakwa menjalankan pengundian yang bebas dan adil, dan ia telah mengabaikan pelanggarannya yang terang-terangan terhadap kod pilihan raya. Akibatnya, apabila kempen berterusan sehingga akhir Mei, begitu juga dengan kritikan anti-Islam Modi. India dijangka mengumumkan keputusan pilihan rayanya pada 4 Jun.

Jika BJP menang dan Modi sekali lagi dinobatkan sebagai perdana menteri, retorik Islamofobianya tidak akan hilang begitu saja. Ramai pemimpin politik berkempen dalam puisi dan memerintah dalam prosa, tetapi retorik kebencian mempunyai akibat kehidupan sebenar. Ucapan kempen Modi telah meletakkan sasaran di belakang umat Islam India, mengalihkan kemarahan masyarakat Hindu yang miskin dan terpinggir daripada kapitalis kroni dan kasta atasan yang istimewa. Ia menggariskan percubaan untuk menjadikan ahli minoriti Islam warga kelas kedua dalam penganut Hindu secara de facto Rashtraatau negeri.

Perpecahan sosial ini hanya memerlukan percikan kecil untuk meletuskan keganasan komunal, yang akan merosakkan status dan pertumbuhan global India. Tambahan pula, retorik kempen Modi dipadankan dengan pilihan BJP untuk tidak meletakkan calon di Kashmir yang majoritinya Islam, mengurangkan kepentingannya dalam memastikan demokrasi yang teguh di wilayah yang diperintah secara langsung oleh New Delhi sejak 2019. Bahasanya juga akan mempunyai kaitan langsung dengan Hubungan India yang penuh dengan jirannya Pakistan. Akhirnya, layanan buruk yang disokong kerajaan mungkin tidak terhad kepada orang India Muslim—bermakna minoriti agama lain, seperti Kristian dan Sikh, juga akan terjejas.

Kira-kira 200 juta orang Islam tinggal di India—penduduk Islam kedua terbesar di dunia, selepas Indonesia. Beberapa pemimpin politik India arus perdana telah menjunam ke tahap sedemikian dalam menghina rakyat ini. Retorik kempen Modi menjelaskan bahawa jika beliau dipilih untuk penggal ketiga berturut-turut, umat Islam negara itu akan kehilangan kuasa politik, terpinggir dari segi ekonomi, dan dilucutkan hak perlembagaan mereka.


Kebangkitan politik Modi berlaku susulan keganasan besar terhadap umat Islam di Gujerat pada 2002, ketika beliau menjadi ketua menteri negeri itu. Disebabkan peranannya dalam keganasan, Kesatuan Eropah, United Kingdom, dan Amerika Syarikat semuanya menghalang kemasukannya buat sementara waktu. Mengetuai kempen parti itu menuju kemenangan di DUN pada tahun yang sama, ucapan kempennya penuh dengan bahasa kasar terhadap umat Islam. Tetapi kejayaan pilihan raya BJP di Gujarat—memenangi dua pilihan raya perhimpunan berikutnya sebelum pelancaran kempen nasional Modi—akhirnya memberikan kredibiliti politik Modi dalam lingkungan parti yang melampau.

Menjelang 2011, Modi telah mula mencipta semula dirinya sebagai pemimpin mesra perniagaan dengan mementingkan peranan nasional. Pada masa beliau menjadi perdana menteri tiga tahun kemudian, naratif model pembangunan ekonomi Gujerat yang dipanggil menyembunyikan tambatan ideologi anti-Muslim beliau. Topeng Modi tergelincir sekali-sekala, tetapi dia sering bercakap dengan wisel anjing. Kebanyakannya, perdana menteri mengulangi imaginasi India sebagai negara Hindu. Dalam dunia pasca 9/11, Modi membentangkan model alternatif memerangi keganasan Islam dan menyatukan pangkalan pengundi majoriti Hindu—menyampaikan kemenangan pilihan raya yang menakjubkan pada 2019 selepas percubaan serangan udara terhadap kem latihan yang didakwa pengganas di Pakistan.

Tahun ini, Modi tidak berkempen berdasarkan rekod prestasinya sedekad lalu atau manifesto parti untuk lima tahun akan datang sekerap dia cuba untuk mempolarisasi umat Hindu dan Islam. Dalam ucapan yang diberikan pada 21 April, Modi mencadangkan parti pembangkang Kongres Kebangsaan India, jika dipilih, akan mengagihkan semula harta kepada orang Islam. Pihak itu akan “mengira emas dengan [Hindu] ibu dan saudara perempuan” dan memindahkannya “di kalangan mereka yang menyusup dan mempunyai lebih ramai anak,” katanya-menggunakan istilah yang penyokongnya kerap menggambarkan orang Islam.

Di tempat lain, Modi mendakwa bahawa Kongres membantu umat Islam dalam komplot untuk mengambil alih India: “Pembangkang meminta umat Islam melancarkan jihad undi,” katanya pada Mac. Bercakap pada perhimpunan di Madhya Pradesh pada awal Mei, Modi berkata bahawa pengundi perlu memilih antara “jihad mengundi” dan “Ram Rajya,” yang kedua adalah istilah yang merujuk kepada masyarakat mitos, ideal yang kononnya wujud semasa pemerintahan Tuhan. Rama, wira epik Hindu yang terkenal Ramayana.

Majlis penasihat ekonomi perdana menteri tidak lama lagi mengeluarkan kertas kerja yang cuba mencetuskan kebimbangan tentang kemerosotan dalam bahagian Hindu di India; sepanjang tempoh ia meliputi—1950 hingga 2015—penduduk India sebenarnya meningkat lima orang Hindu bagi setiap seorang warganegara Islam, tetapi pemimpin BJP tidak lama kemudian mengerahkan laporan itu untuk terus memburukkan orang India Muslim.

Pesanan rasmi parti itu telah bergema retorik Modi. Video yang kini dipadamkan di akaun Instagram untuk cawangan Karnataka BJP bulan ini berkata, “Jika anda seorang bukan Islam, Kongres akan merampas kekayaan anda dan mengagihkannya kepada orang Islam. Narendra Modi tahu rancangan jahat ini. Hanya dia yang mempunyai kekuatan untuk menghentikannya.” Ia diikuti dengan klip animasi yang menggambarkan pemimpin Kongres Rahul Gandhi menyusun rancangan untuk memberi manfaat kepada umat Islam dengan mengorbankan kumpulan Hindu.

Institusi demokrasi India yang lain tidak melakukan yang lebih baik. Walaupun aduan rasmi daripada parti pembangkang dan kumpulan masyarakat sivil, suruhanjaya pilihan raya tidak menghukum mahupun menghalang Modi. Petisyen di Mahkamah Tinggi Delhi yang memohon tindakan segera terhadap Modi kerana “ucapan yang memecahbelahkan kaum” telah ditolak, dengan hakim berhujah bahawa ia “tanpa merit” kerana suruhanjaya itu sudah meneliti perkara itu. “Kami tidak boleh menganggap bahawa mereka tidak akan melakukan apa-apa,” kata seorang hakim. Tetapi memandangkan pilihan raya semakin hampir ke garisan penamat, itulah yang telah berlaku.


Beberapa pemerhati berkemungkinan akan mengetepikan bahasa Modi baru-baru ini sebagai setanding untuk kursus semasa kempen pilihan raya, apabila rasa marah meningkat. Bagaimanapun, kebanyakan tinjauan dan tinjauan pendapat meramalkan kemenangan mudah untuk perdana menteri dan BJP; dia tidak perlu mengambil jalan keluar untuk mengasari emosi asas dengan retorik toksik. Dalam temu bual, Modi menafikan bahawa dia telah mengeluarkan kata-kata menentang Muslim India; dia telah dibuktikan salah oleh pemeriksa fakta dan bukti video. Ahli sains politik terkemuka India berkata melalui penafiannya dalam temu bual, Modi cuba mempengaruhi penulis sejarah yang naif sambil meneruskan ucapan anti-Islamnya untuk orang ramai dan penyokongnya. No 2 Modi, Amit Shah, menegaskan parti itu akan meneruskan kempen anti-Islam ini. Dengan berterusan dengan ucapan penuh kebencian, kepimpinan BJP menyemarakkan naratif yang berkemungkinan memperhebat diskriminasi terhadap orang India Muslim semasa pemerintahan Modi.

Sebagai perdana menteri, Modi telah menerajui projek untuk melenyapkan kuasa politik kaum India Muslim. Buat pertama kali dalam sejarah India merdeka, parti pemerintah itu tidak mempunyai seorang ahli parlimen beragama Islam. Dalam pilihan raya semasa, parti itu telah meletakkan hanya seorang calon Muslim—dalam senarai 440—yang bertanding untuk kerusi yang tidak boleh dimenangi di Kerala. Secara lebih luas, polarisasi agama telah menyukarkan calon Muslim untuk memenangi kerusi di kawasan tanpa majoriti Muslim yang besar. Semasa pilihan raya baru-baru ini, terdapat aduan pihak berkuasa yang menghalang pengundi di kawasan majoriti Muslim di negeri yang diperintah BJP. Mesej Modi kepada Muslim India adalah tegas: Anda tidak kisah dari segi politik.

Umat ​​Islam India juga kurang bernasib baik dari segi ekonomi. Sebuah jawatankuasa 2006 di bawah kerajaan Kongres Perdana Menteri Manmohan Singh mendapati bahawa masyarakat Islam menghadapi tahap kemiskinan yang tinggi dan hasil yang buruk pada hampir semua petunjuk sosioekonomi. Parti pembangkang India telah menjanjikan satu tinjauan sosioekonomi baharu yang boleh memaklumkan dasar masa depan tanpa memberi tumpuan kepada agama. Kerajaan Modi, sebaliknya, memilih untuk tidak menjalankan walaupun banci biasa pada 2021—contoh pertama seumpama itu dalam 140 tahun—kerana COVID-19; ia tidak dijalankan sejak itu.

Daripada bergantung pada data, Modi dan penyokongnya lebih suka tindak balas emosi yang menimbulkan orang Hindu yang miskin dan terpinggir terhadap orang Islam. India adalah negara yang sangat tidak sama rata: Kira-kira 90 peratus penduduk memperoleh pendapatan kurang daripada pendapatan purata $2,800 setahun. Jurang ini telah melebar di bawah Modi, dengan 1 peratus terkaya kini memiliki 40 peratus kekayaan India. Oleh orang Islam yang lain, Modi meletakkan mereka berisiko menjadi objek kemarahan kumpulan lain yang dilucutkan, yang boleh membawa kepada keganasan komunal selanjutnya. Seorang lelaki Islam didakwa digantung di Gujerat semasa kempen pilihan raya semasa, tanpa menjadi tajuk utama negara.

Islamophobia adalah teras projek untuk menjadikan India sebagai negara Hindu. Modi dan BJP sering menggunakan wacana keganasan untuk melegalkan pengkritik dan pembangkang politik. Di Kashmir, di mana BJP tidak bertanding dalam pilihan raya ini, taktik ini telah mencetuskan kemarahan dan permusuhan. Peratusan keluar mengundi yang tinggi di rantau itu nampaknya merupakan ekspresi kemarahan terhadap keputusan Modi pada 2019 untuk membatalkan status separa autonominya. Apabila pemimpin parti pemerintah mencampuradukkan Islam dengan keganasan, terdapat sedikit peluang untuk menghulurkan sebarang tangan keamanan terhadap Pakistan, sama ada. Modi dan menteri-menterinya telah berikrar untuk mengambil balik Kashmir yang ditadbir Pakistan dengan kekerasan jika perlu—tidak kira risiko besar konflik antara dua negara bersenjata nuklear.

Akhirnya, retorik Modi tidak memberi petanda yang baik untuk minoriti agama lain di India. Di negeri sempadan Manipur, sebahagian besar komuniti Kuki yang beragama Kristian telah mengalami keganasan majoriti yang disokong kerajaan selama lebih setahun. Di Uttar Pradesh, negeri paling ramai penduduk di India, paderi dan penyembah Kristian sedang dipenjarakan, dipukul, dan diancam oleh kedua-dua kumpulan majoriti Hindu dan polis negeri. Sementara itu, BJP telah menjelikkan petani Sikh yang mengetuai protes terhadap undang-undang pertanian pada 2020 dan 2021, melabelkan mereka sebagai pengganas Khalistani pemisah. (Tahun lepas, kerajaan Modi dituduh terlibat dalam pembunuhan seorang pemimpin pemisah Sikh di Kanada serta dalam percubaan pembunuhan di New York.)

Muslim, Sikh, dan Kristian adalah minoriti agama terbesar di India; mereka membentuk hampir satu perlima daripada penduduk negara. Untuk melemahkan kuasa kumpulan ini akan mengeja berakhirnya ikatan sejarah antara India dan idea-idea keadilan sejagat, hak asasi manusia, dan demokrasi. Sebuah negara India majoriti-seorang Hindu Rashtra— sebaliknya akan membuat perjanjian dengan ketaksuban, diskriminasi dan keganasan. Suruhanjaya bipartisan AS mengenai Kebebasan Beragama Antarabangsa telah berulang kali meminta Washington menyenaraihitamkan kerajaan Modi kerana menindas kebebasan beragama, tetapi pentadbiran Biden enggan bertindak setakat ini.

Bagaimanapun, buktinya ada untuk dilihat oleh semua—dan Modi telah mengesahkan lagi tuduhan ketaksuban dengan ucapan kempennya yang menyasarkan kaum India Muslim. Tidak kira jika BJP mencapai majoriti besarnya, retorik ini akan membawa kesan yang ketara kepada India. Modi memberi amaran. Dunia harus ambil perhatian sebelum terlambat.

Sumber